Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Directiva INSPIRE dezbătută intens la ANIAP

02 Mai 2010




Sevil Sumanariu, preşedinte ANIAP


Adunarea generală a ANIAP (Asociaţia Naţională a Informaticienilor din Administraţia Publică), ediţia de primăvară, s-a întrunit din nou, la Braşov, între 23-25 aprilie. În acest an, principala temă de dezbatere a fost legată de infrastructura naţională pentru informaţii spaţiale şi Directiva INSPIRE, recent transpusă în legislaţia românească. Ponderea soluţiilor GIS la nivelul administraţiei publice locale este sub 3% din totalul soluţiilor implementate până acum.


De la Braşov nu au lipsit nici prezentările de studii de caz din administraţia publică locală privind infrastructura de date spaţiale şi nici seminarul de informare cu privire la cele mai noi tehnologii Microsoft, Technet.


Pe parcursul celor două zile a fost dezbătută intens Ordonanţa 4/2010 a Guvernului României, care reglementează Directiva INSPIRE, fiind abordată şi problema destul de spinoasă a metadatelor.


Mihai Busuioc, preşedintele Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), a declarat că Directiva INSPIRE şi transpunerea ei în legislaţia naţională reprezintă un pas important pe care România îl face în crearea infrastructurii naţionale de informaţii spaţiale.


„Transpunerea acestei directive are un rol major pentru România, deoarece pune bazele creării geoportalului unic la nivel naţional, geoportalul INSPIRE, prin intermediul căruia se va asigura accesul la informaţia spaţială din România. Portalul va fi creat atât de instituţiile statului, cât şi de creatorii de date privaţi. De asemenea, acest geoportal va reprezenta punctul unic de acces la geoportalul INSPIRE creat la nivel european şi va asigura accesul la informaţia spaţială pentru a putea lua decizii mult mai bune în cadrul politicilor de dezvoltare sectorială, politicilor de mediu, în cazul intervenţiilor pentru situaţii de urgenţă şi pentru planificare urbană şi, de ce nu, îi va ajuta pe cetăţeni să descopere mai uşor anumite informaţii care îi interesează”, a mai spus Mihai Busuioc.


Geoportalul va fi lansat la începutul lunii mai.


Oficialul ANCPI a recunoscut, însă, că ceea ce îi lipseşte României este standardizarea.


„Se impune în mod obligatoriu ca pentru absolut toate actele de proprietate să folosim identificatorul pe care îl cunoaştem cu toţii, CNP-ul şi, de asemenea, se impun crearea registrului naţional unic electronic pentru evidenţa arterelor şi numerelor poştale, a registrului unic pentru evidenţa limitelor unităţilor administrativ teritoriale şi a Registrului agricol, care să facă legătura între informaţiile pe care le deţin diferiţi creatori de date sau responsabili cu crearea şi actualizarea acestora”, a explicat Mihai Busuioc.


Gabriela Vlad, vicepreşedinte ANIAP şi şef serviciu IT în cadrul Primăriei Braşov, a precizat că, în cadrul acestei directive, o foarte mare parte din informaţie va fi furnizată de administraţia publică locală.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite